Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: sarounovi.stranky1.cz

Příjmení Šaroun:Osobní stránka na adrese: sarounovi.stranky1.cz

Příjmení Šaroun

Něco k historii oblasti
 
Jméno Šaroun je podle výkladu Doubravy Moldánové odvozeno od slova "šaršoun", "šaršon", což je pojmenování pro dvouruční meč. Ale tato rodina nemá žádný záznam o bojovných mužích. Lidé tohoto rodu byli pracovití zemědělci a pokud v posledních generacích někteří tento stav opustili, nepřestali být posedlí prací.
(od paní Šarounové, Hradec Králové)
 
Rodová legenda vypráví o otci Francouzi se šlechtickým titulem, který se zde usadil po období Napoleonských válek, založil rodinu a svým dospělým dětem zakoupil velký statek. Získání majetku je doloženo soudně, kdy Jakub Šaroun, narozen pravděpodobně kolem roku 1645, dostal soudně jakožto sirotek dům v Brodcích od Jana Kousala. Roku 1703 jej prodal Jiřímu Chocholovi a ten pak roku 1705 Janu Bartůškovi. Od Jana Bartůška koupil dům v roce 1720 Pavel Šaroun, narozen kolem roku 1718. Od této generace se dům dědil z otce na syna. V Brodcích se jedná o dům čp. 9. Tímto padá rodová legenda o šlechtici Francouzi. Ale pokud se zamyslíme nad touto legendou, zjistíme, že je na ní přeci jen kousek pravdy. Vždyť ve Francii je Department de Charonne a v Paříži náměstí stejného jména.
V hloubce času je skryto tajemství o původu nezvyklého jména Šaroun.
 
Ale jedno je jisté, rod má kořeny na jihlavsku. Tato jistota je v příslušnících rodu, byť dnes rozběhnutých po různých místech Moravy i Čech, stále živá.
 
Kořeny rodu, které se podařilo zjistit, spadají do první poloviny 17. století v obce Brodce na JIhlavsku. Obec patřila k farnosti Kněžice a později pod správu okresu jihlavského a třebíčského. Z Brodců Šarounovic přesídlili do Hrutova, Kněžic, Vísky (dnes je součástí Kněžic), Chaloupek, Malé Brtnice, Brtniček, Brtnice a později ještě dál. Dnes příslušníci rodu žijí v již uvedených lokalitách, ale i Opatově, Hvězdoňovicích, Krahulově, Přibyslavicích, Třebíči, Jihlavě, Náměši nad Oslavou, Kralicích nad Oslavou, Rosicích, Brně, Modřicích, Dolních Kounicích, ale také se přestěhovali do Ostravy, Mladé Boleslavi, Prahy nebo Znojma.